اینترنت برای کودکان امروزه یکی از بخشهای عادی زندگی آنها است به عبارتی میتوان گفت که در عصر حاضر، زندگی بدون اینترنت برای همه انسانها، از کودک تا بزرگسال دشوارمیباشد. (شیپور شیراز)
بسیاری از بازیهای مورد علاقه کودکان، به صورت آنلاین و با استفاده از اینترنت انجام میشوند. والدین باید درباره مضرات و فواید استفاده اینترنت برای کودکان آگاه باشند و استفاده ازآن را به درستی به آنها آموزش دهند.
با سایت تبشی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
فضای مجازی
حرکت گام به گام و نظارت بر فعالیتهای کودکان در فضای مجازی می تواند وظیفهای چالش برانگیز محسوب شود. این مساله زمانی که کودکان و نوجوانان دارای رایانه شخصی، تلفن همراه هوشمند، تبلت و یا کنسولهای بازیهای ویدئویی هستند،
شرایط جدیتری نیز به خود می گیرد. با این وجود، استفاده از اینترنت در کنار کودکان می تواند به تجربهای لذت بخش هم برای شما و هم برای آنها مبدل شود.
وب سایتهای دوست داشتنی بسیاری در اینترنت وجود دارند که ارائه خدمات به افراد نوپایی که برای نخستین بار جستجو و کاوش در دنیای پهناور اینترنت آغاز کردهاند را در دستور کار خود قرار دادهاند.
استفاده از این خدمات می تواند فرصتهای آموزشی مفیدی را برای کودکان فراهم کند. در نظر گرفتن ایمنی کودکان در فضای مجازی از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و از این طریق والدین می توانند در بهترین موقعیت ممکن هدایت دقیق و مسئولانه فرزندان خود در فضای مجازی را بر عهده بگیرند. (شیپور شیراز)
نقش دستگاه های اجرایی ونظارتی بر کنترل فضای مجازی
ایجاد جذابیت در فضای مجازی و تامین امنیت برای کودکان، نیاز به هماندیشی و همکاری دستگاههای مختلف و استفاده از توان و ظرفیت گروههای تخصصی مرتبط با این امر، به ویژه با تمرکز بر کاربران کودک و نوجوان دارد.
تصویب قوانین مربوط با جرایم اینترنتی و تعیین مجازاتهای متناسب، به ویژه جرایمی که کودکان و نوجوانان را هدف قرار میدهند، گسترش نفوذ و فعالیت پلیس سایبری کشور، که مسئولیت پایش و کنترل تولید و تبادل محتوا در اینترنت را برعهده دارد،
تصویب اسناد بالادستی مرتبط با این موضوع، از جمله «سند حمایتی و برنامۀ اقدام توسعۀ خدمات فضای مجازی کودک و نوجوان» و یا تشکیل «شورای عالی فضای مجازی»
و دیگر قوانین و نهادها، از اهم تلاشهایی بوده است که در سالهای اخیر در کشورمان برای تامین امنیت و تولید محتوای جذاب و مناسب اینترنتی، صورت گرفته است.
به رغم همه کوششها و دستاوردهای نهادهای مذکور و دیگر دغدغهمندان و دلسوزان، جای خالی اقدامات دیگری از جانب خانوادهها و گروههای مرتبط دیگر احساس میشودکه داشتن سواد رسانه ای به این امر کمک شایانی خواهدکرد. (شیپور شیراز)
آموزش ندادن سواد رسانهای درست به کودکان و نوجوانان، عواقب پر خطری همچون اختلال در هویت، کمرنگ شدن ارزشها، بیتوجه به اخلاق درونی و صفات نیک و ارزشمند انسانی،
تشویق رفتارهای نمایشی از طرف جامعه و تمکین آنها از سوی کودک، ارزش مداری و تأیید دلربایی، جذابیتهای ظاهری و اغواگری در جامعه، روی آوردن به فضای مجازی با هر بار دیده نشدن وی در دنیای واقعی، ، ضعف اعتماد به نفس و خودکم بینی و ظاهر بینی را به دنبال خواهد داشت.
درباره فضای مجازی با فرزندان خود شفاف صحبت کنید.
با فرزندان خود صادقانه راجع به کسانی که با آنها در ارتباط هستند و چگونگی ارتباطشان صحبت کنید. اطمینان حاصل کنید که اهمیت و ارزش تعاملات دوستانه و حمایتگرانه را میفهمند و اینکه رفتارهای تبعیضآمیز و نامناسب هرگز قابل قبول نیستند.
آنها را تشویق کنید که اگر هر یک از این رفتارها را تجربه کردهاند فوراً موضوع را با شما یا شخص بالغ و معتمدی درمیان بگذارند. نسبت به حالات فرزندتان هنگام کار با اینترنت هشیار باشید که مثلاً آیا غمگین یا پنهانکار به نظر میرسد، یا اذیت و آزار اینترنتی را تجربه میکند.
به همراه فرزند خود قوانینی وضع کنید که چگونه و چه زمانی می توانند از این وسایل استفاده کند. (شیپور شیراز)
از تکنولوژی برای حفاظت از فرزندان خود استفاده کنید.
مطمئن شوید که لوازم الکترونیکی فرزندتان به آخرین نسخه نرمافزار و آنتیویروس مجهز باشد و تنظیمات حریم خصوصی روشن باشد. دوربین (وبکم) را درصورت عدم استفاده بپوشانید.
برای بچههای کوچکتر، از ابزارهایی نظیر برنامههای “کنترل والدین بر اینترنت” و “جستجوی امن” استفاده کنید، تا تجربیات آنلاین ایمنی داشته باشند.
درمورد منابع آموزشی رایگان آنلاین محتاط باشید. فرزند شما هرگز نباید عکس یا اسم کامل خود را برای دسترسی به این منابع استفاده کند.
به خاطر بسپارید که تنظیمات حریم خصوصی را کنترل کنید تا دریافت اطلاعات را بهحداقل برسانید. به فرزند خود یاد دهید که اطلاعات شخصی خود را بهخصوص در اختیار غریبهها قرار ندهند.