کودکان با ورود به سرزمین ناشناخته فضای مجازی گم یا گرفتار دامهای خطرناکی میشوند که رها شدن از آنها به راحتی ممکن نیست، براین اساس والدین باید دست در دست فرزندان خود نهاده و این سرزمین ناشناخته را با یکدیگر و با امنیت خاطر عبور کنند. (دیوار شیراز)
با سایت تبشی در این مقاله همراه باشید و لذت ببرید.
والدین
والدین نقش اساسی و اصلی در حفظ امنیت کودکان در برابر آسیبها و تهدیدات فضای مجازی برعهده دارند به ویژه اینکه در روزهای کرونایی فرزندان آنها از طریق فضای مجازی تحصیل می کنند،
براین اساس آنها باید سطح دانش و آگاهی خود را بالا ببرند و با آگاهیبخشی به کودکان و همراهی آنها در این محیط، از آسیبهای این حوزه پیشگیری کنند.
صحبت نکردن با غریبه ها از توصیه های همیشگی والدین است این اصل در فضای مجازی نیز صادق است، بر این اساس به گفته کارشناسان پلیس فتا چنانچه از فرستنده پیام شناختی ندارید،
کنجکاوی را کنار بگذاردی و پیام را حدف کنید، این دست پیام ها نه تنها ممکن است بر هم زنند آرامش خانواده باشد بلکه در مواقعی حامل بد افزار و ویروس است. (دیوار شیراز)
والدین باید محدودیت زمانی برای استفاده گوشی و تبلت به منظور فعالیت در فضای مجازی در نظر بگیرند و سعی کنند هنگام استفاده از دستگاه های هوشمند توسط کودکان و نوجوانان در کنار آنها حضور داشته باشند
والدین
زیرا همراه و همگام بودن با فرزندان برای فعالیت در فضای مجازی و نظارت بر فعالیت آنها برای کاهش تهدیدات و آسیب های فضای مجازی از وظایف والدین است.
کارشناسان پلیس فتا به والدین توصیه می کنند که در انتخاب نوع بازی رایانه ای و همچنین رده سنی بازی ها نظارت کافی داشته باشد زیرا انزوا یکی از مهم ترین تاثیرات منفی بازی های آنلاین است.
کودکان و نوجوانان به جای حضور در اجتماع و مراوده و بازی با همسالان، وقت خود را صرف بازی های کامپیوتری می کنند براین اساس از نظر اجتماعی منزوی می شوند.
حرکت گام به گام و نظارت بر فعالیتهای کودکان در فضای مجازی می تواند وظیفهای چالش برانگیز محسوب شود. این مساله زمانی که کودکان و نوجوانان دارای رایانه شخصی، تلفن همراه هوشمند، تبلت و یا کنسولهای بازیهای ویدئویی هستند،
شرایط جدیتری نیز به خود می گیرد. با این وجود، استفاده از اینترنت در کنار کودکان می تواند به تجربهای لذت بخش هم برای شما و هم برای آنها مبدل شود. (دیوار شیراز)
راهکارهای برای کنترل فرزندان در فضای مجازی
۱ – استفاده از موتورهای جستجو بومی، میتواند از دسترسی اتفاقی کودکان به محتوای غیراخلاقی و مطالب هرزهنگاری جلوگیری کند که البته موتورهای جستجو متعددی در کشور راهاندازی شده است که والدین میتوانند از آنها برای دسترسی کودکان به اینترنت استفاده کنند.
۲ – فعال سازی قابلیت جستجوی ایمن، امکانی است که بسیاری از موتورهای جستجو خارجی برای محدودکردن و جلوگیری از نمایش مطالب و تصاویر غیراخلاقی استفاده میکنند و والدین میتوانند با فعال کردن این گزینه در موتور های جستجو با آسایش خاطر بیشتری آن را در اختیار نوجوانان قرار دهند.
۳ – والدین برای پیشگیری از آسیب های مربوط بازی های رایانه ای باید از نظام ملی رده بندی سنی بازیهای رایانهای(ESRA) استفاده کنند
و در هنگام خرید یا دانلود بازی های رایانهای به نماد ردهبندی سنی بازی توجه کنند و تنها بازی هایی را برای کودکان خود تهیه کنند که از نظر سنی مناسب آنها و مورد تایید بنیاد ملی بازیهای رایانهای باشد.
4 – با نصب نرم افزارهای کنترلی، بر روی گوشی تلفن همراه یا کامپیوتر شخصی کودک علاوه بر نظارت بر فعالیت وی، می توان محدودیتهای را نیز در میزان ساعات استفاده از بازیهای رایانهای تعیین کرد که از اعتیاد کودک به بازی و سایر آسیب های احتمالی پیشگیری خواهد کرد. (دیوار شیراز)
مدیریت حضور کودکان و نوجوانان در فضای مجازی با هوشمندی والدین
– در دسترس آنها باشیدکودکان در زمانی که حضور فعالانه و به موقع پدر و مادر خود را بخصوص در مواقعی که به آنها نیاز دارند، احساس نکنند، بیشتر به سمت فضای مجازی گرایش پیدا میکنند و در نتیجه احتمال بیشتری وجود دارد که به استفاده نادرست از اینترنت روی بیاورند.
– والدین باید توجه داشته باشند که رمز عبور دستگاههای الکترونیکی کودکانشان را مدیریت کرده و حتما خود نیز از آن اطلاع داشته باشند. در غیر این صورت کودکان با علم به این مساله که والدین هیچگونه دسترسی به اطلاعات آنها ندارند، ممکن است سوءاستفاده کنند.
-توانمندسازی کودکان و نوجوانان برای زیستن در عصر کنونی به جز یادگیری سواد رسانهای ممکن نیست، چرا که رسانهها مبنایی القایی دارند و همین نکته باعث میشود تا به راحتی مخاطب منفعل را با واقعیتهای ساختگی خود فریب دهند و همان گونه که میخواهند او را تربیت کنند.
-همانطور که بر رفتار فیزیکی فرزند خود در فضای حقیقی، رفت و آمدها، نوع بازی، دوستان و … نظارت دارید در این فضا نیز نظارت دقیق تری داشته باشید، بر آنچه به عنوان محتوا و بازی کودکانه در اختیار فرزند شما قرار می گیرد دقیق باشید
برای این کار بهترین و هوشمندانه ترین رفتار شما همراهی کودکان در خرید و انتخاب بازی های رایانه ای و موبایلی و … است که موجب می شود سواد رسانه ای آنها نیز افزایش یابد. (دیوار شیراز)